PIWO BERNARD - HISTORIA

W październiku 1991 roku Stanislav Bernard, Josef  Vávra i Rudolf Šmejkal wygrali aukcję na wskrzeszenie ze stanu bankructwa browaru w Humpolcu, który powstał jeszcze w XVI wieku. W krótkim czasie piwa z rodzinnego browaru na Morawach zaczęły podbijać Republikę Czeską, a Bernard stał się rozpoznawaną marką. 


To co odróżnia piwo Bernard od innych piw na rynku czeskim to, tradycyjna, konsekwentnie stosowana receptura niepasteryzowanego piwa, warzonego przez wprawnych piwowarów z najlepszych składników. Dzięki tym tradycyjnym procedurom, piwo Bernard wyróżnia się harmonijnym, pełnym smakiem i charakterystyczną goryczką.

Od roku 2000 browar Bernard jest częścią kompanii handlowej, której kapitał strategiczny wzmacniają partnerzy, tacy jak Duvel Moortgat z królestwa Belgii. Rodzinny browar Bernard w Humpolcu stale się rozwija, właśnie dzięki sukcesowi swoich produktów.
Bernard umacnia pozycję ikony w świecie piwa. Statystyki eksportowe z 2009 roku przekroczyły 200 tysięcy hektolitrów alkoholowego i bezalkoholowego piwa, sprzedawanego aż do 26 krajów na całym świecie.