PIWO BERNARD - HISTORIA

W październiku 1991 roku Stanislav Bernard, Josef  Vávra i Rudolf Šmejkal wygrali aukcję 

na wskrzeszenie ze stanu bankructwa browaru w Humpolcu, 

który powstał jeszcze w XVI wieku. 

W krótkim czasie piwa z rodzinnego browaru na Morawach zaczęły podbijać Republikę Czeską, 

a Bernard stał się rozpoznawaną marką. 


To, co odróżnia piwo Bernard od innych piw na rynku czeskim to, 

tradycyjna, konsekwentnie stosowana receptura niepasteryzowanego piwa, warzonego przez wprawnych piwowarów 

z najlepszych składników. Dzięki tym tradycyjnym procedurom, piwo Bernard wyróżnia się harmonijnym, pełnym smakiem 

i charakterystyczną goryczką.

Od roku 2000 browar Bernard jest częścią kompanii handlowej, której kapitał strategiczny wzmacniają partnerzy, 

tacy jak Duvel Moortgat z królestwa Belgii. Rodzinny browar Bernard w Humpolcu stale się rozwija, 

właśnie dzięki sukcesowi swoich produktów.


Bernard umacnia pozycję ikony w świecie piwa. 

Statystyki eksportowe z 2009 roku przekroczyły 200 tysięcy hektolitrów alkoholowego i bezalkoholowego piwa,

 sprzedawanego aż do 26 krajów na całym świecie.